Lahjaideat kahvin ystävälle

Tarjouksen saamat äänet0
Tarjouksen saamat äänet0

Lähes kaikki meistä juovat kahvia, mutta osa ottaa kahvin tosissaan. Joulu ja muut juhlat ovat loistava aika ostaa kahvifanaatikoille lahjaksi jokin heidän harrastukseen liittyvä lahja. Kahvifanit jakautuvat useampaan eri ryhmään täysautomaattisella koneella tehdystä espressosta, käsin kaadettuun V60 kahviin ja alta löytyy lista tuotteita kaikille ryhmille. Toki alennushintaan ainakin kirjoitushetkellä 🙂

Kahvinkeittimet ja kahvinkeittoastiat

2000-luvun alussa patenttikiista kahviloissa käytettyjen espressokoneiden kanssa ajoi kahvilat kokeilemaan uusia tapoja valmistaa kahvia. Pienillä kahviloilla ei ollut haluja tavata Starbucksia oikeudessa, joka ajoi heidän halpojen ja uniikkien kahvinkeittimien pariin joilla oli helppo valmistaa tuoretta kahvia pienissä erissä tuoreista pavuista. Tämän aikakauden jäljiltä markkinoilla on tarjolla reilusti 20-70€ hintaisia todella hyvää kahvia valmistavia käsin käytettäviä kahvinkeittimiä.

Chemex on listan kärjessä lähinnä upean muotoilunsa takia, joka tekee siitä loistavan lahjan. Kahvipurut asetetaan filtteripaperiin keittimen yläosaan ja tämän päälle kaadetaan lähes kiehuvaa vettä. Prosessi on siis hyvin lähellä samaa kuin esimerkiksi moccamaster tyylisessä ”perinteisessä” kahvinkeittimessä, mutta kahvin keittäjällä on mahdollisuus vaikuttaa esimerkiksi veden lämpötilaan tai kaatotekniikkaan.

Aeropressin väitetään valmistavan espressolaatuista kahvia ilman espressokonetta ja pelkin käsivoimin. Käytännössä paineet jäävät liian alhaisiksi, mutta filtteripaperi kahvikoneen sisällä antaa sille uniikin makumaailman espresson ja filtterikahvin välillä. Aeropress on halpa, helppokäyttöinen ja sillä on uskomattoman korkea asiakastyytyväisyys eli se sopii hyvin lahjaksi henkilölle, joka ei ole täysin fanaattinen kahvinsa suhteen.

Clever Dripper on omia suosikkejani. Clever Dipper yrittää korjata V60/Chemex tarpeen hyvään tekniikkaan kahvin keittäjän osalta. Clever Dripperin pohjassa on venttiili, joka ei päästä vettä läpi ennen kuin keitin asetetaan kahvikuvin tai muun astian päälle. Keitetty vesi ja kahvi saavat siis olla rauhassa astiassa vaikka suositellut 7 minuuttia ennen kuin vesi valutetaan pois keittimestä. Tämä pitkä kontatiaika veden ja kahvin välillä mahdollistaa loistavan maun uuttamisen kahvipavuista. Periaate on sama kuin pressopannulla, mutta Clever Dripperissä käytetään filtteripaperia, eikä metalliverkkoa kahvin suodattamiseen joka antaa sille hieman paremman tekstuurin.

Hario V60 pour over kahvinkeitin

Harion V60 tuottaa kenties parhaan makuisen filtterikahvin kaikista keittimistä, joka jaksaa opetella oikean tekniikan sillä keittämiseen. Tämä löytyy YouTubesta James Hoffmanin kanavalta nimellä ”The ultimate V60 technique”, jos kiinnostaa katsoa. V60 keittimessä on estetty Chemexin keittimien ongelmana oleva sakkaus, jossa vesi ei enää virtaa kahvipapujen läpi normaalisti hengitysaukkojen puutteen takia. V60 ongelmana on lähinnä tarve saada kahvipavut juuri sopivan kokoiseksi, että vesi pysyy kontaktissa kahvipapujen kanssa tarpeeksi kauan, mutta vain taivas on rajana siinä kuinka hyvän lopputuloksen V60 keittimellä saa. Keittimessä on tarjolla myös todella halpoja noin 15€ malleja mikäli keittää kahvin suoraan kuppiin ja tarvii vain keitinastian.

Espressokeittimet

Espressokeittimet ovat tarpeellisia kahviloista tuttuihin juomiin kuten cafe latteen, cappucinoon tai flat whiteen. Nämä maitopohjaiset juomat vaativat jonkinlaisen maidonvaahdottimen. Täysautomaattisissa kahvikoneissa riittää maitosäiliön täyttö ja kone hoitaa loput. Halvemmissa automaateissa ja ammattilaisten espressokeittimissä on sen sijaan höyryä ulossylkevä tikku jolla maito vaahdotetaan astiassa, joka johtaa ammattitaidosta riippuen joko loistaviin tai vähemmän loistaviin lopputuloksiin.

 

 

Automaattisen espressokoneen huipentuma on malli, josta löytyy myös automaattinen maidonvaahdotin. Tälläisessä koneessa saat cappucinon tai latten nappia painamalla lähtemättä kahvilaan. DeLonghin koneet ovat luettavia ja niissä on vesiastia ovelasti sijoitettu niin, että se tulee ulos kahvikoneen etuosasta, joka on parempi kuin usein keittiönkaappien estämä ylhäältä täytettävä vesiastia.

Hieman aiempaa mallia halvempi De’Longin espressokone tekee espresson, lungon ja muut mustat kahvit napin painalluksellla ja kuppi kerrallaan. Tämä on todella näppärä ominaisuus esimerkiksi etätöiden tekoon, kun työpäivää ei kulu kahvin keittelyyn, eikä tarvi tyytyä juomaan tunteja sitten keitettyä kahvia. Myös maitokahvit onnistuvat integroidun höyrytikun avulla.

Barista Express on ensimmäinen kuluttajille suunnattu kahvilaluokan keitin, jossa koko prosessi tehdään itse. Koneessa on integroitu kahvimylly, tampperi, portafilter ja kulho maidon vaahdottamiseen. Tämä on niin sanotusti ultimaattinen lahja espressokahvin fanille.

Kahvimyllyt

Harion manaualinen kahvimylly tuottaa tasaisesti  jauhettua kahvia, jos käyttäjällä riittää käsivoimia ja tahtoa jauhaa kahvia pari minuttia ennen keittämisen aloittamista.

Sähkökäyttöinen kahvimylly on kätevä tapa saada juuri jauhettua kahvia kokonaisista pavuista, joka säilyttää papujen aromit paremmin kuin valmiiksi jauhettu kahvi, joka hapettuu nopeasti pussin avaamisen jälkeen.

Tässä Sagen laadukkaassa kahvimyllyssä on ilmatiivis säiliö kahvipavuille, joka pitää ne tuoreina pussin avaamisen jälkeen. Dose Controllissa on paremmat kahvipapujen puristamiseen ja jauhemiseen käytetyt hiomakivimäiset terät, jotka tuottavat halvempia myllyjä tasaisemman jauhatusasteen joka parantaa kahvin makua.

Mukit ja kupit

Kuka tahansa voi nauttia ihan samasta kahvista kuin aiemminkin, jos sen juo uudesta mukista. Valkkasimme tähän pari erilaista hauskaa mukia parempien kahvitaukojen takaamiseksi.

Tämä hauska lämpöön reagoiva kahvimuki auttaa oman henkisen tankin täytön kanssa.

Kahvinsa ehkä hieman liian tosissaankin ottavien henkilöiden lienee parasta tunnustaa, että kahvi on heille lähempänä uskontoa kuin juomaa.

Lisenssituotteet ovat aina helppo lahja ja harvalla asialla on yhtä paljon faneja kuin Tähtien Sota leffoilla. Tämä muki on loistava lahja kaikille Star  Wars faneille.

Espresso annokset ovat niin pieniä (30-60ml), että niiden juominen isosta mukista on hölmöä. Nämä pienet ja hauskat mukit tuovat espresson juomiseen jotain uutta.

Koulutukset ja elämykset

Suomen parhaiden kahviloiden ja kahvipaahtimoiden joukkoon kuuluva Kaffa Roastery järjestää koulutuksia kahvin oikeaoppiseen valmistukseen. Myös Johan & Nyströn Helsingin Katajanokassa järjestää koulutuksia. Hinnat ovat noin 100 euron tienoilla, mutta näitä ei voi tietääkseni varata netistä.

Lisälaitteet ja varusteet

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Tunnetko jonkin joka juo kahvinsa aivan liian hitaasti ja kahvi makaa tyäöpöydällä kylmänä? Tämä näppärä kupinlämmitin pitää kahvin kuumana kunnes kahvi on juotu loppuun.

Varsinkin espressoa keittäessä on kriittistä, että jauhettua kahvia on tarkalleen oikea määrä. Espressoa keittäessä on paras olla alle gramman tarkkuuteen pääsevä vaaka, joka takaa jatkuvasti hyvän makuisen kupin espresso. Tämä vaaka on halvin vaihtoehto hyvän espresson valmistukseen 0,2 gramman tarkkuudella.

Tämä todella laadukas kahvivaaka pystyy 0,1 gramman tarkkuuteen ja sisältää ajastimen eli voit varmistaa, että papuja on juuri 18,5g, espresso tulee ulos 37g ja keittoaika on 28-30 sekuntia. Jos edellisessä lauseessa on sinulle järkeä niin tarvitset tämän vaa’an ellet jo omista sitä.

Kirjat

YouTubesta tunnettu kahvimaailman tunnetuin ”Weird Coffee Person” James Hoffman kirjoitti kahvimaailman raamatun vuonna 2018 ja se on loistava lahja kahvinörtille. Valitettavasti kirjaa ei ole vielä käännetty suomeksi.

Kahvipavut

Kahvipavut ovat tietenkin tärkein yksittäinen tekijä siinä miltä kahvi maistuu. Huonoista pavuista on aikalailla mahdotonta tehdä hyvää kahvia. Eri keittimet vaativat hieman erilaisia papuja ja eri ihmisillä on erilainen maku, joka takia alta löytyy hieman kaikkea.

Useat meistä juovat vain samaa Kulta Katriinaa tai Presidenttiä vuodesta toiseen, mutta kahvin makumaailma on rajaton kuten esimerkiksi viineissä. Tämä neljän maun makumatka auttaa löytämään juuri omaan makuun sopivan kahvilaadun.

Suomalaisissa kaupoissa on ajoittan tylsän samanlainen valikoima. Ostamalla kahvisi erikoisliikkeestä löydät ihan erilaisia makuja joita et ole aiemmin kokenut kahvista. Tämän linkin takaa löytyy valmiiksi jauhettuja kahveja, jotka eivät vaati mitään lisälaitteita valmistukseen.

Kaikki varmaan ymmärtävät miksi tämä on huumori vaihtoehto katsomalla kahvipakettia. Tämä sopii lahjaksi vaikka poikamiehen tupareihin tai kenties vihamiehellesi?

Kestotilaus uusista kahveista

Kahvin laajan makumaailman takia markkinoille on tullut kestotilauspalveluita, jotka lähettävät postin kautta uusia kahveja esimerkiksi joka kuukausi. Tunnetuin näistä lienee slurp coffee, jossa voit kustomoida tilauksen omien makutottumusten mukaan ja saada paketeja niin usein kuin tarvitset.

TallennaTallennettuPoistettu 0

Kommentoi ensimmäiseksi

Jätä vastaus

Tarjoussivut
Logo
Rekisteröi uusi tili
Nollaa salasana
Vertaile kohteita
  • Kaikki yhteensä (0)
Vertailla
0